A gyomor százrétűsége

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 15. szám, 2018. április 13.

Cserna-Szabó András: 77 magyar pacal – Avagy a gyomor csodálatos élete. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2017, 288 oldal, 3999 Ft

Kérdés persze, hogy a 77 magyar pacal, mennyire 77 és mennyire magyar? A válasz könnyen kitalálható, nem is 77, nem is magyar és még csak nem is kizárólag pacal. Ugyanis: „Ez a könyv alapvetően a magyar pacalról szól. De hát a magyar konyha sincs egymagában – hatások, befolyások, átvételek nélkül –, ahogyan egyetlen nemzeti konyha sem.” (79.) Arról nem is beszélve, hogy maga a pacal sem feltétlenül az, aminek eddig gondoltuk (tudniillik szarvasmarha gyomor), mert akkor mégis mi a magyarázat a pacal-hurka vagy a csirkepacal-frikasszé létezésére, és egyáltalán: mióta tészta a pacal?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LVIII. évfolyam, 16. szám, 2014. április 18.
LVII. évfolyam, 12. szám, 2013. március 22.
LVI. évfolyam, 7. szám, 2012. február 17.
Élet és Irodalom 2019