A Kreml felől jő a fagy

PUBLICISZTIKA - LXII. évfolyam, 14. szám, 2018. április 6.

Írásom címét Zdeněk Mlynářtól, a csehszlovák reformok 1968. augusztus 20-i eltiprásának tizedik évfordulójára megjelentetett könyve címéből kölcsönöztem, noha írásom nem évfordulós cikk. Igaz, idén van az emberarcú szocializmus létrehozásának és szétzúzásának ötvenedik évfordulója. Az Alexander Dubček nevével jelképezett csehszlovák kísérletről és annak szétzúzásáról hűen beszámoló Mlynář-kötet felidézése kiváló kiindulópontot adhatna a megemlékezésre, de mégsem ez a célom. Amit már a címmel is érzékeltetni akarok, hogy semmi sem változott. Hazánk továbbra is keletről, a Kreml felől számíthat lehűlésre a rendszerváltás, a NATO- és az európai uniós tagság ellenére is, és csak múló és ritka véletlen, hogy az enyhülés és a béke erői szövetségesekre találnak a Kreml uraiban.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.
LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.
Élet és Irodalom 2022