A LEGBOLDOGABB

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 13. szám, 2018. március 29.

Az ENSZ 2018-as boldogságjelentése (World Happiness Report) számos ismérv (jövedelem, élethossz, szociális biztonság, szolidaritás, társadalmi szabadság, korrupció stb.) 156 országot rangsorolt egy összevont boldogságindex alapján. A 69. helyezéssel hazánk sajnos a szégyenpadra került, mélyen lemaradva a V4-es partnerek, Csehország (21), Szlovákia (39) és Lengyelország (42) mögött is.

A legboldogabb tíz államból öt észak-európai: Finnország (első helyezett), Norvégia, Dánia, Izland és Svédország. Finnország mint a boldogság világcsúcsa? Nem akartam elhinni, gyorsan jött a flashback: nemrég Finnország – hazánkkal karöltve – Európa legrosszabb öngyilkossági, alkolholfogyasztási és válási statisztikáit tudhatta magáénak. Mindhárom mutató szorosan kapcsolódik egy ország boldogságállapotához. Hogyan lehet a világ legboldogabbjának tekinteni az öngyilkosok, alkoholisták és elváltak országát?

Hogyan? Úgy, hogy ez már nem az az ország, amelynek egykori – a miénkéhez nagyban hasonló – bajai oly mélyen rögzültek az országképünkben. Okos, kitartóan követett, célirányos politikával az északi rokonunknál sikerült számottevően orvosolni a sokak által szinte „genetikai konstansnak” vélt társadalmi anomáliákat. Az elmúlt negyedszázadban például az öngyilkosságok gyakorisága több mint felével csökkent, s ezzel Finnország mára a világ 27. helyére pozicionálta magát (Magyarország: 12). Az utóbbi időben jelentős javulás következett be az alkoholfogyasztás területén is: az egy főre jutó fogyasztásban Finnország jócskán hátralépett, s ma a világranglista 16. helyén áll (Magyarország: 8). A korábban meredeken romló válási adatok is szebbek lettek. Hát igen, finn barátaink joggal úsznak a boldogságban.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
Élet és Irodalom 2024