Színmámor – kétszer

MŰBÍRÁLAT - TÁRLAT - LXII. évfolyam, 12. szám, 2018. március 23.

(Karl Schmidt-Rottluff. Das Rauschen der Farben, Kunstmuseum Ravensburg, április 8-ig. Karl Schmidt-Rottluff: expressiv, magisch, fremd, Bucerius Kunst Forum, Hamburg, május 21-ig.)

A berlini Brücke-Museum lankadatlan műkölcsönzési hajlamának köszönhetően gyakoriak A híd csoport néhai tagjainak egyéni vagy csoportos tárlatai országszerte. A germán expresszionisták táborából mostanában Karl Schmidt-Rottluff vendégszerepel egyszerre két helyen, a déli és az északi végeken, de egymástól merőben eltérő felfogással. A Bodeni-tó térségében Ravensburg művészeti múzeuma kereken hetven képpel hódol emlékének, minden festészeti témájából ízelítőt adva, a tájaktól a figurális munkákon és portrékon át a csendéletekig. A kolorit bódulata címmel, valamennyi alkotói periódusából válogatva juthatunk el Van Gogh iránt érzett ifjúkori rajongásától a húszas-harmincas esztendőkben az új tárgyiasság avagy a mágikus realizmus érintéséig, de minden változás közepette megmaradt választott stílusirányzata és egyéni formanyelve mellett, kései periódusáig, egészen az ötvenes-hatvanas évtizedekig.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
LXVII. évfolyam, 37. szám, 2023. szeptember 15.
LXVII. évfolyam, 36. szám, 2023. szeptember 8.
Élet és Irodalom 2023