VISSZA

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 12. szám, 2018. március 23.

Édesapám a múlt év októberében meghalt. Életbiztosításában én vagyok a „kedvezményezett”; a biztosító a hagyatéki végzést megkapva utalja az összeget. Minden kitöltve, elküldve.

Négy hónap elteltével – miközben a biztosító havonta kéri a dokumentumot, és én mindannyiszor magyarázom a helyzetet – a közjegyző végre megküldi a hagyatéki végzést. Továbbítom a biztosítónak. Várok. Egy hónap múlva értesítenek: kérik a „jogerős” hagyatéki végzést.  Telefonon érdeklődöm náluk, próbálok nyugodtan beszélni: mi kell még, hisz közjegyzői aláírás, pecsét megvan, mi hiányzik? A jogerős változat, ez a szabály, többet ők sem tudnak. De mitől lesz jogerős? Telefon a közjegyzőnek.

 Az új közigazgatási törvény szerint 2018. januártól kérvényezni kell a jogerőre emelést – kapom a választ. Felvetésemre: ezt miért nem jelezték levelükben, némi csend után igazat ad az ügyintéző, és megismétli, „ez évtől ez a szabály”. Veszek egy nagy levegőt, s megkérdem, e-mail-ben lehet-e kérvényezni. A válasz: „nem, kizárólag postai úton”.

Akkor hát kezdem elölről: levél a közjegyzőnek, várakozás az újabb végzésre, továbbítás  a biztosítónak.

És keresem a borítékokat.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 2. szám, 2024. január 12.
LXVII. évfolyam, 51–52. szám, 2023. december 21.
Élet és Irodalom 2024