Menni vagy maradni?

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 12. szám, 2018. március 23.

Fábián László: Kiált a kő a falból. Szülőföld Kiadó, Szombathely, 2017, 264 oldal, ár nélkül

Kiált a kő a falból című regény szakít a klasszikus prózaformálás hagyományaival, ám részben meg is tartja azokat. Az idősíkokat itt is felbontja a szerző, a szöveg mikroszerkezete azonban mondatok szintjén nem enged a „lírai linearitás”-ból. A szenvedélynek, melyet megfogalmazni, érzékeltetni szeretne, sugallatokra van szüksége, a sugallatokat és sejtelmeket pedig csak aprólékos gonddal megformált mondatokban lehet megfogalmazni. Ezek a mondatok ilyenek: úgy jellemzőjük a spontaneitás, hogy észrevehetetlenül mégiscsak alaposan végiggondoltak.

A főszereplő fiú egy rendes munkásember, a lány operaénekes és zsidó származású – Budapesten, közvetlenül a második világháború után… Ennél távolabb aligha állhatnának egymástól. Ám a szerelemnek nem lehet parancsolni, mint tudjuk. Menni vagy maradni? – vetődik fel nemsokára a kérdés mindkettejükben.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVII. évfolyam, 28. szám, 2023. július 14.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
Élet és Irodalom 2024