Stop time

PRÓZA - LXII. évfolyam, 12. szám, 2018. március 23.

(Csengőd) Hogy valaki fölemel, kezek nyúlnak le értem, gyere, mondják. Súlyos, darabos és zörgős rengés egy mesebeli ló csapkodó farka és meleg fara mögött. Vastag küllőjű, óriás kerekeken szálkás, durva, szürke faváz, lemezes, villás és rácsos vasak, és egy öblös, meleg, kosárféle zug, szalmatörekkel és kukoricahéjjal az alján. Szekér. És hogy Csengődön van ez.

Szavak. Hogy szekér, szalmatörek, kukoricahéj, saroglya. Csengőd. Álmában csönget. Összecsendül két pohár. Üveghang, amikor elhal.

Kukoricás, csutkababa. Nagylányok készítették a kukoricásban, igen. Nekem készítették. És bajuszból, a kukorica bajszából van a baba haja, a szoknyája meg héjból. Aztán meg forogni kezd a négy kerék, indulunk a nagylányokkal. Emlékezni fogok erre. Én emlékszem.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXIII. évfolyam, 26. szám, 2019. június 28.
LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
Élet és Irodalom 2021