Uram, bátyám

VISSZHANG - LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.

A washingtoni Magyar Kezdeményezések Alapítványt (The Hungary Initiatives Foundation) még Fellegi Tamás, az Orbán-kormány egykori minisztere hozta össze 2013-ban. Sokan morgolódtak akkoriban hiszen 3,9 milliárd forintos magyar adófizetői támogatással indították el a szervezetet. 

De hát az alapítvány nemes kezdeményezés, kultúrdiplomáciai programokat is finanszíroznak, és a „magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását” igencsak fontosnak tartják. Ösztöndíjakat is biztosítanak a rászoruló tehetséges fiataloknak.

Apropó ösztöndíj. Egy ösztöndíj ajtókat nyithat meg, páratlan lehetőségeket biztosíthat, a washingtoni gyakornokság során egy egyetemista befolyásos politikusokkal találkozhat. A kapcsolatokból később munkalehetőségek, sőt, remek karrierrek is születhetnek. 

Idén az alapítvány gyakornoki ösztöndíját a kedvesen mosolygó Grace Gouldingnak ítélték oda. Amerikai-magyar család sarja, harmadéves egyetemista, tavaly Berlinben tanult ösztöndíjjal. Imád utazni, diplomata akar lenni.

Goulding? Csak nem Schmitt Pál egykori államelnök unokájáról van szó?  De igen. Schmitt Pál Alexa lánya már régen Amerikában él, sikeres amerikai ingatlanügynök, egy David Goulding nevű filmoperatőr felesége.

Felvetődhet a kérdés, ki adhatott magyar közpénzekből amerikai ösztöndíjat a dúsgazdag családból származó Schmitt-unokának. Az alapítványt jelenleg a mindig mosolygós Anna Smith Lacey vezeti. Korábban ő is kapott számos hasonló ösztöndíjat, és a legjobb amerikai egyetemeken tanulhatott. Mielőtt férjhez ment, Stumpf Annának hívták, és Stumpf alkotmánybíró lánya. 

A magyar urambátyám világ már elérte az Újvilágot is.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024