Gyilkosok és áldozatok

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.

Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon. Gyűlölet-bűncselekmények Olaszliszkától a cigány sorozatgyilkosságig. Osiris Kiadó, Budapest, 2017, 303 oldal, 2880 Ft

A könyv fontos újdonsága, hogy a szerző krónikáját tágabb kontextusba helyezi.  Első pillanatra talán meglepőnek tűnik, hogy bemutat, elemez két, cigányok által elkövetett bűntényt is. A 2006. októberi olaszliszkai gyilkosság – amikor a feldühödött romák esztelen indulatának egy ártatlan tanárember, Szögi Lajos esett áldozatul – végképp elmérgesítette romák és nem romák együttélését. Tódor szerint Olaszliszka nem oka, kiváltója a későbbi romagyilkosságoknak, hanem már maga is következmény. Szögi Lajoshoz hasonlóan a sportoló Marian Cozma is rosszkor volt rossz helyen (2009 februárjában) egy veszprémi szórakozóhelyen: cigány bűnözők kötöttek bele, akik azért provokáltak verekedést, hogy a bár tulajdonosát védelmi pénz fizetésére kényszerítsék. (Ezt a tényt azonban – vagyis, hogy a háttérben a szervezett bűnözés áll – az ítélet nem tárta fel alaposan.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 36. szám, 2021. szeptember 10.
LXV. évfolyam, 31. szám, 2021. augusztus 6.
LXV. évfolyam, 8. szám, 2021. február 26.
Élet és Irodalom 2021