KUDARCÁLLAM

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 11. szám, 2018. március 14.

Az utóbbi években többször vitatkoztam E. J. Dionne-nal a Washington Post hasábjain. Valahogy soha nem értettünk egyet. Mindaddig, amíg az ünnepelt kolumnista nemrég meg nem írta hosszú karrierje talán legfontosabb cikkét az Amerikában most már heti gyakorisággal, futószalagon érkező tömeglövöldözésekről. Dionne-nál a floridai Miami közelében elkövetett, tizenhét áldozattal járó középiskolai mészárlással telt be végleg a pohár. Kimondta, amit eddig senki nem mert: a fegyvertartás szabályozása, ellenőrzése területén Amerika „korrupt kudarcállammá” (failed state) süllyedt le.

A kudarcállamnak több ismérve van. Egyik az, hogy a hatóságok nem tudják garantálni a közbiztonságot, és nem tesznek semmit – mert nem tudnak vagy nem akarnak – a helyzet orvoslásáért. Például a tömegpusztító, automata vagy félautomata kézifegyverekhez való hozzájutás drasztikus szigorításával. A floridai lövöldözésnél az FBI a füle botját sem mozdította az incidens megelőzésére, annak ellenére, hogy előzetesen bejelentéseket kapott az elkövető agresszív szándékairól („professzionális iskolalövöldöző leszek”). Arra gondolni sem merek, hogy az orosz választási beavatkozási botrány felgöngyölítése terelhette el a nemzeti nyomozó szerv figyelmét.

A múlt évben az USA iskoláiban, templomjaiban, bevásárlóközpontjaiban, szórakozóhelyein, repülőterein és kormányhivatalaiban közel ezer ember vált tömeglövöldözés (négy vagy annál több halott) áldozatává. Az eddigi részadatok extrapolációja alapján 2018 még ennél is rosszabbnak ígérkezik. A világ lakosságának öt százalékát kitevő országra esik a globálisan végrehajtott tömeglövöldözések egyharmada. Közben bevillan nálam Hillary Clinton egyik beszéde a tavalyi elnökválasztási kampányban Amerika kivételességéről és morális példakép voltáról: „A világ népei ránk figyelnek, és tőlünk várják, hogy vezessük őket. Mi vagyunk a földkerekség utolsó és legjobb reménye.”

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 48. szám, 2018. november 30.
LXII. évfolyam, 42. szám, 2018. október 19.
LXII. évfolyam, 40. szám, 2018. október 5.
Élet és Irodalom 2018