A cselekvés nyomai

A boldogság és az egyéni szabadság ellentéte Varga Vera naplóiban

FEUILLETON - LXII. évfolyam, 10. szám, 2018. március 9.

Az annak idején ígéretes pályakezdőként számon tartott, de a kulturális emlékezetbe be sem került Varga Vera (1949–1979) halála után kiadott, Történet és háttér című kötete (JAK-füzetek, Magvető, 1986) három különböző életkorából tartalmaz naplókat. A 15 éves lány felnőtteket megszégyenítő éleslátással és gördülékenységgel vázolja föl addigi felnövése ívét. A huszonéves szerző naplója rendezetlenebb és következetlenebb, ám saját életével kapcsolatos békétlenségeit fejtegetve Nietzschéhez méltó következtetésekre jut. Harmincévesen ugyanakkor semmi mással nem foglalkozik, mint új szerelmétől való távollétével és érzelmi élete feszültségeivel. Személyét nem tudja függetleníteni a másikkal elért egyensúlyi állapotától. Szembeötlő, hogy életszakaszai előrehaladtával látszólag fordított „fejlődési” irányt jár be. Ez megsemmisítő erővel tér el az átlagostól, mégis a legkevésbé nevezhető egyedinek.

A politikai szabadság kibontakozása szempontjából (ahol a szabadság nem a félrevonulást, hanem a cselekvésben való kiteljesedést jelenti) a mai, „társadalmi” értelemben vett „kibontakozás”, a boldogság irányába mutató beteljesülés fokai egyértelműen visszafejlődésként jelennek meg. Az eredeti, görög politikafelfogásban a szabad cselekvő túllép a viselkedés megszokott keretein, azon, hogy helyét a többi ember között az önuralommal kialakított belső integritása jelölje ki. Míg a politikával szemben bizalmatlan Platón az önuralommal mint a mások fölött gyakorolt uralom feltételével, Arisztotelész pedig a boldogsággal (pontosabban az eudaimoniával) volt elfoglalva, az athéni politikai cselekvők szeme előtt a dicsőség és az emlékezetesség lebegett.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 12. szám, 2017. március 24.
LIX. évfolyam, 50. szám, 2015. december 11.
LIX. évfolyam, 50. szám, 2015. december 11.
Élet és Irodalom 2019