„Volt merszünk cselekedni”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 9. szám, 2018. március 2.

Ben S. Bernanke: Volt merszünk cselekedni. Emlékirat egy válságról és utóéletéről. Fordította Felcsuti Péter. Napvilág Kiadó, Budapest, 2017, 551 oldal, 5900 Ft

A nagy visszaesés és a könyv problémaköre nagyon egyszerűen megfogalmazható. Túlzottan kockázatkedvelő hitelezők (bankok és egyéb pénzügyi intézmények stb.) és hitelfelvevők (vállalatok és fogyasztók) olyan pénzügyi szerződéseket kötöttek egyre nagyobb mértékben, amelyek előbb-utóbb teljesíthetetlenné váltak. Szemléletesen: a hitelbuborék kipukkadt. Mit tehet ilyenkor egy központi bank és a pénzügyi kormányzat, különösen akkor, ha egy olyan nagy és fontos országból indult a válság, mint az Egyesült Államok? Hagyja a vétkeseket megbűnhődni, vagy avatkozzék közbe, még ha ezzel részben mentesíti is a bűnösöket a felelősségük alól? Bernanke és társai szerencsénkre az utóbbi utat választották: mertek cselekedni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 2. szám, 2023. január 13.
LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
Élet és Irodalom 2023