A tökös OBT paradoxona

VISSZHANG - LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.

Váncsa István publicisztikája (Tökös OBT, avagy újabb rés a pajzson, ÉS, 2018/6., febr. 9.)  ha nem is alapvető tévedés, de féligazság. Handó Tünde nemcsak boldogtalan, hanem egyenesen agóniájának vagyunk szemtanúi. A január 30-án megjelent interjú az Origóban (a médium kiválasztása sem lehet véletlen) egy utolsó, kétségbeesett kiáltás a kormányzat felé. A centrális erőtér bár valóban azzal céllal állította a bíróságok élére, hogy az ítélkezés tükrözze az illiberis állam elveit és értékeit, Handó Tünde kudarcot vallott. 

Kudarcot vallott nemcsak a centrális erőtér, de a bírák szemében is, bár szakmai kvalitásait valóban nem vitatta senki. 

Kétségtelenül voltak parádés lépései (kényszernyugdíjazás), és a bírósági igazgatást sikerült szinte teljes uralma alá hajtania, Orbán Viktor mégsem elégedett, Handónak mennie kell. 

Kérdés, hogyan, hiszen nem egyszerű feladat az ország negyedik (2017, Forbes) legbefolyásosabb asszonyát elmozdítani. Tegye meg hát ezt a kellemetlen lépést más, tálcán kínálja magát e feladatra a tökös OBT. Lehetetlenítse el az OBT Handót mandátuma hátralévő három évében, és íme a jogállamiság és demokrácia ékes bizonyítéka, a kisgömböc gördül tovább, más végezte el a piszkos munkát: win-win.

Ne feledkezzünk meg azonban a fülkeforról sem! Megfelelő felhatalmazással (lásd új választási törvény és Magyarország hegy- és vízrajza) a választások után az OBT-t és OBH-t behintik sóval, és a bírósági igazgatás ismét az IM-hez kerül. Akik nem bámulnak naiv bociszemmel a bíróságon, már készülődnek a változásra, ha­talmas a nyüzsgés a damaszkuszi úton. Maga az OBT összetétele a remek példa erre: Handó korábbi OBH-s munkatársai (Hilbert Edit, Vadász Viktor) páholyból szeretnék nézni Handó biztos bukását. Az IM élére egyértelmű esélyesként Szájer Józsefet tartják számon, a pozíció új köntösben bár, de a családban marad. És vajon mi lesz Handó Tünde fájdalomdíja? Brüsszelre gondolok, ahogy az lenni szokott. Ha a lengyel igazságügyi reformoknak semmilyen komoly uniós retorziója nem volt, miért ne lehetne nagyot álmodni?

Handó Tünde tehát valóban boldogtalan, még akkor is, ha akad, aki csillagos ötösre értékeli a legnagyobb közösségi oldalon.

Mindeközben a NER kacagva dől hátra, a tökös OBT-vel vagy anélkül, a bíróságot kiterítik úgyis.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
LXII. évfolyam, 36. szám, 2018. szeptember 7.
Élet és Irodalom 2021