Van-e jó populizmus?

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 7. szám, 2018. február 16.

Antal Attila: A populista demokrácia természete: Realizmus és utópia határán. Napvilág Kiadó, Bu­dapest, 2017, 286 oldal, 2400 Ft

Végre itt egy könyv, amely holisztikus igénnyel íródott és tabuk nélkül néz szembe a rendszer problémáival. Ráadásul Antal egyszerre két rendszert vesz szemügyre, és egyik sem tetszik neki. Az egyik a globális, neoliberális világrend, illetve az abban evickélő liberális demokráciák, amelyek a szerző nézőpontjából egyre inkább liberálisak és egyre kevésbé demokraták. A másik rendszer az elitista demokrácia-felfogásra adott reakció: a jobboldali, kirekesztő, nativista és nacionalista populizmus, amelyet a szerző neopopulizmusnak nevez.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 22. szám, 2019. május 31.
LXI. évfolyam, 14. szám, 2017. április 7.
LX. évfolyam, 10. szám, 2016. március 11.
Élet és Irodalom 2022