SZUPERHAKNI

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 6. szám, 2018. február 9.

Az Origo azt írja, hogy január 29-én nagy sikerű, teltházas koncertet adott a 65 éves Leslie Mándoki New Yorkban, a Madison Square Gardenben. Elámulok, oda húszezer ember is befér. Amikor figyelmesebben olvasom az írást, kiderül, hogy a Madison Square Garden Beacon Theatre-ről írnak, egy sokkal kisebb színházról van szó. Trükkös a felvezetés, a Madison Square Garden csupán menedzseli a Beacon színházat.

Azt is írják, hogy a koncert magyar vonatkozású esemény „a 60. jubileumi Grammy-díjátadó keretén belül”.  A Grammy-gálát néhány nappal korábban valóban a Madison Square Gardenben rendezték, de annak nem volt köze a koncerthez. A cikk Mándokit világhírűnek nevezi, ami azért lep meg, mert a Soulmatest úgy reklámozzák, mint azt a „supergroup”-ot, amelyikről Amerikában még senki sem hallott.

A ManDoki Soulmates koncert ismert öregfiúkat vonultatott fel, szinte mindegyik zenész 60 fölött volt, és a meghívott vendég, Charlie, 70 éves. A koncertet jótékonysági rendezvényként hirdették, a MusiCares alapítványt támogatják; a produkciót Wings of Freedomnak nevezték, és azt írták, hogy azzal az 56-os magyar forradalomra emlékeznek. MusiCares-koncert és 56-os megemlékezés egyszerre. Miért is ne? Néhány 56-os plakát is lóg a színházban, 56-os fotókat vetítettek háttérként, és Mándoki is kommunistázott egy kicsit az összekötő szövegben.

Az amerikai zenekritikusok nem írtak a Soulmates koncertről, nekem úgy tűnt, mintha észre sem vették volna.  Viszont a magyar konzulátuson nagyszabású fogadást rendeztek, ott volt Szabó László nagykövet is fiatal feleségével és Kumin Ferenc konzul úr. Mándoki együtt bulizott Charlie-val és Desmond Child-dal, aki szintén 56-os bizniszben utazik. Mándoki tavaly a Figyelőnek adott interjúban védte meg azt az 1,4 milliárd forintos kormányzati támogatást, amelyet a Mandoki Soulmates az 56-os emlékév részeként kapott. Állítólag Desmond Child is kapott az 56-os pénzből egy emlékezetes dalra; szóval volt miről beszélgetniük.

Budapesten nem írtak arról sem, hogy lánya, Julia Mándoki volt a koncert egyik énekes fellépője, a rendezvény producere pedig saját fia, Gabor Mándoki. Támogatni kell a következő generációt is.

Azt is gyanítom, hogy a magyar adófizetők besegítettek a ManDoki Soulmates újvilági koncertjének finanszírozásába, mert bizony a siker pénzbe kerül, és ez egy igazi magyaros családi hakni volt. Szuperhakni.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
Élet és Irodalom 2024