Apokalipszis után

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 5. szám, 2018. február 2.

Totth Benedek: Az utolsó utáni há­bo­rú. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2017, 260 oldal, 3499 Ft

Az utolsó utáni háború legsikerültebb eleme, egyúttal az alapköve, a fiatal, névtelen elbeszélő. A fiú nyelvileg hiteles figura, gördülékeny elbeszélői nyelvvel, a visszaemlékezései révén pedig kellő mélységet kapunk a mindennapi életről, az időtlen térben való létről. Olyan érzékeny, jól megírt jelenetek is helyet kapnak, mint amikor a fiú a távolról rajongott lány, Zoé holtteste mellé még utoljára odafekszik, vagy amikor egy palackból felszálló buborékban és a gombafelhőkben ugyanúgy megtalálja a „szépséget”, ezzel is aláhúzva a pusztulás sivárságát. Ezekkel az apró részekkel kerülünk a legközelebb a figurához. Szerencsére ezekből van több, és csak néhol találunk olyan közhelyeket, mint hogy „a háborúban nemcsak az emberek […] pusztulnak el, hanem az idő is.” Sajnos ez a gazdagság azonban nem mondható el a többi szereplőről, különösen nem a fekete katonáról, akiről szinte semmit nem tudunk meg, emiatt sajnos megmarad papírfigurának, aki nem tud méltó partnere lenni az elbeszélőnek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 35. szám, 2017. szeptember 1.
LIX. évfolyam, 24. szám, 2015. június 12.
LIX. évfolyam, 15. szám, 2015. április 10.
Élet és Irodalom 2021