FOSZTÓKÉPZŐ

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.

A kormány minden olyan kifejezés iránt különös vonzalmat érez, amelyben viszontláthatja szeretett szavát, a „fosztani” kifejezést. Ezért még a fosztóképzős szavak is rendkívül kedvesek a számára, és nagy műgonddal igyekszik is ezeket minél gyakrabban alkalmazni.

Most a nemzetietlen ellenzékiek, hazafiatlan civilek és udvariatlan migránsok után a közmunkások kapták meg a maguk fosztóképzővel ellátott minősítését: ők a neveletlenek. Ez azon a sajtótájékoztatón derült ki, ahol Lázár János elmondta: a kormány nevelési célzattal tartja alacsony szinten a közmunkások bérét. Azok ugyanis, mihelyt megértik, hogy hiszen a közmunkásbérrel csak lemaradni tudnak a minimálbéresek mögött, azonnal rohanni fognak a valódi munkaerőpiacra, amely köztudottan munkahelyek ezreivel várja őket. A minimálbér pedig nemcsak minden, dolgozni vágyó ember igazi álma, hanem (ezek szerint) a kormány felzárkóztatási programjának is központi eleme.

Mindannyian tudjuk – természetesen Lázár János is –, hogy a munkanélküliség gondjának megoldása se nem pedagógiai, se nem szóhasználati kérdés, és hogy amiket ő a sajtótájékoztatóján mondott a közmunkások „neveletlenségéről”, az csupán elterelő szöveg. Annak elfedésére szolgál, hogy a kormánynak esze ágában sincs a szakkérdéseken gondolkodni, mert kizárólag a hatalomépítés stratégiáin munkálkodik. Ezért ami itt a valóságban igazán megérdemli a leghatározottabb fosztóképzőt, az a kormány munkahely-teremtési programjának jelzője („koncepciótlan”).

Mindezt látva meg kell állapítanunk, hogy végül tényleg nincsenek is univerzálisabban alkalmazható kifejezéseink azoknál, amelyekben bármilyen módon is jelen van a „fosztani” szavunk.

Én például még egy egész szókapcsolatot is tudok mondani rá: „Megfosztani a hatalomtól.”

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.
LXV. évfolyam, 19. szám, 2021. május 14.
Élet és Irodalom 2021