Nagy Kriszta képeihez

GALÉRIA - LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.

A kultúra és a civilizáció születésének pillanatától fogva számtalan dolgot szimbolizáltak már madarakkal. Voltak legendák, mesék és mítoszok szereplői, voltak istenek és istenek állatai. Számtalan eszme és tulajdonság öltött bennük testet. Szárnyalásuk és az éghez, így az istenekhez való közelségük miatt hamar a lélek jelképei is lettek. Nagy Kriszta új festménysorozata is a madarak gazdag világát idézi meg. Ismét meglepte közönségét x-T, amikor ezekkel a dekoratív, kedves témájú festményekkel állt elő Blek Frájdéj című kiállításán decemberben a Godot Galériában. A madarak, akárcsak egy madárhatározó szakkönyv illusztrációiban, természetes közegükből kiemelve jelennek meg. Ezzel azonban csak ennyire hozhatóak párhuzamba, hiszen  kidolgozásuk a fajták azonosíthatóságának ellenére is a festő szabad alkotási folyamata maradt. Ez a szabadság abban is megmutatkozik, mennyire nem egységes az ecsetmunka a különböző festményeken. Vannak lendületesebb és vannak aprólékosabb, vannak naturalistább és vannak egészen a naiv modorban ábrázolt madarak. Ezt az egyéniségkutatást a festmények címe is jól mutatja. A legtöbb madár emberi nevet kapott: vagy egy hétköznapi, becézett nevet, vagy egy festő nevét. Mert minden tollas jószág egyéniséggel rendelkezik, és minden emberhez lehetne rendelni egy madarat, amelyik kinézetében és szokásaiban leginkább mintázza őt. Régi játék ez, gyerekkorunkban szerettünk efféléken gondolkodni, de szokás mondani, hogy a művészet a felnőttek játéka. Szóval te melyik madár lennél?

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 5. szám, 2023. február 3.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
Élet és Irodalom 2024