Az ügyvéd ördöge

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.

Molnár T. Eszter: Szabadesés. PRAE.HU–Palimpszeszt Kiadó, Budapest, 2017, 325 oldal, 3500 Ft

A szerző gördülékeny stílusa és az egyes szám első személyű narrációból fakadó erős lélektani színezet révén a regény beszippantja az olvasót, aki ezért sokszor érezheti úgy, mintha ő maga lenne az ügyvéd is. A könnyű beleélést támogatja, hogy az események előrehaladtával a bűnügyi szál többször háttérbe szorul, és Peter fantáziái, álmai, emlékei kerülnek előtérbe. A cselekmény ennyiben több szálon futó: egyfelől van egy egyszerűnek tetsző gyilkossági eset, ami egyre szövevényesebbé válik (bekerül a képbe egy titkos droglabor, újabb gyilkosságok történnek), másfelől Peter magánéletének nem kevéssé szövevényes alakulásába is betekintést nyerhetünk. A sztori elején még irigylésre méltón sikeres ügyvédet kudarcok sorozata éri: megcsalják, elhagyják, egzisztenciája bizonytalanná válik. Sőt, a jog elkötelezett hívére is rávetül a gyanú árnyéka…

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 30. szám, 2023. július 28.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
LXVI. évfolyam, 13. szám, 2022. április 1.
Élet és Irodalom 2023