Járulékos veszteség

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.

John le Carré: A kémek öröksége. Fordította Orosz Anna. Agave Könyvek, Budapest, 2017, 259 oldal, 3380 Ft

A kém, aki bejött a hidegről úgy fejeződött be, hogy a két főszereplőt, Alec Leamas, brit terepügynököt és szerelmét, Elizabeth Goldot, a kommunista könyvtárost menekülés közben lelőtték Kelet-Berlinben. A kémek összesküvésében le Carré utódokkal „ajándékozza meg” őket. Christoph és Karen a rendszerváltás után a brit hatóságoktól erkölcsi és anyagi jóvátételt, nyilvános bírósági tárgyalást követelnek. Azzal vádolják Peter Guillamet, az egykori titkosszolgát, hogy becsapta, „megdolgozta” a szüleiket, s ezáltal részes azok tragikus halálában. Guillam az, aki egykor beszervezte a Nagy-Britanniában gyilkosságon ért Hans-Dieter Mundt Stasi tisztet.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 49. szám, 2023. december 8.
LXVII. évfolyam, 13. szám, 2023. március 31.
LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
Élet és Irodalom 2024