Egy rém erős költő

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.

Egils saga. Fordította Bernáth István. Corvina Kiadó, Budapest, 2016, 264 oldal, 4500 Ft

A címszereplő Egil, aki a 218 oldalas mű 60. oldalán születik meg, az izlandiak szerint Európa első nem latin nyelvű költője. A mű jelentősége abban is áll, hogy megörökíti egy nagy európai költő verseinek számottevő részét. Az óizlandi költészet bonyolult. Formailag azért, mert rím helyett, ahogy a kora középkori európai versek általában – az orosz Igor-énektől az angol Beowulfig – erősen alliterál. De még nagyobb a tartalmi nehézség, mégpedig a kenningek miatt. A kenning: elszabadult allegória-burjánzás. Borges említi az alábbi példát: „sólyomházkő-tékozlók”. A megfejtés természetesen „királyok”, hiszen sólyomház=kéz, kézkő=ezüst, ezüsttékozló=király.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 46. szám, 2017. november 17.
LIX. évfolyam, 31. szám, 2015. július 31.
LVII. évfolyam, 37. szám, 2013. szeptember 13.
Élet és Irodalom 2018