A Helytartó pecsétje

PRÓZA - LXI. évfolyam, 51-52. szám, 2017. december 20.

reggel dörömböltek a nyomda ajtaján, a spanyol tiszt csak annyit mondott, hogy öltözzek és kövessem

miért?

parancs

de miért?

úgy nézett rám, mint aki sajnál, de nem azért, mert követnem kell, azért, hogy kérdést teszek fel

érthetetlen, mondtam

intett, igyekezzen

a szolgálóm aggódó pillantással kísért

a tiszt mögött kellett haladnom, ez némileg megnyugtatott. Ha előtte, akkor mintha őrizne, a járókelők elfordították a fejüket, az ostrom előtt jártam ezeken az utcákon. A harcok idején bezárkóztam. Próbáltam olvasni. Nem nyugtatott meg. Az ablakból láttam a beözönlő zsoldosokat. Kiverték őket, de újabbak érkeztek. A Városháza tornyára felkerült a spanyol zászló. Hírek érkeztek, hogy elfoglalták a kikötőt, körülzárták a várost, nem érkeznek élelmiszer-szállítmányok, sokan éhen halnak, a temetőben nincs hely új síroknak, árkokat ástak, oda viszik a halottakat

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 51–52. szám, 2022. december 22.
LXVI. évfolyam, 41. szám, 2022. október 14.
LXVI. évfolyam, 15. szám, 2022. április 14.
Élet és Irodalom 2023