Milyen házikókban laktunk...

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 48. szám, 2017. december 1.

Miljenko Jergović: Diófa-házikó. Fordította Csordás Gábor.  L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2017, 546 oldal, 4990 Ft

Az egész huszadik század tablója a könyv, sorsok, életek és élettöredékek, viszonyulások, érzések, hitek, utazások és menekülések története, ahol minden kiszámíthatatlan. Ami közös, az a Kelet Európában oly ismerős, érdekkapcsolatokat szervező mechanizmusok, a magán- és a közélet egybeolvadása, a mindenkori sorsnak való kitettség. Gondolhatsz bármit, úgysem az történik veled, amit vársz, amire készülsz, ha készülsz egyáltalán. Jergović egyik fő írói erénye az, hogy megfelelő ritmusban ötvözi egyetlen karneváli regényfolyammá a szereplők és a saját nyelvét, egymásba fűzve a borzalmakat, a csetnikek és usztasák mészárlásait a csendben maradó férfiak, asszonyok és gyerekek látásmódjával, belső történéseivel, gondolataival, érzéseivel, meséivel.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 13. szám, 2021. április 1.
LXV. évfolyam, 6. szám, 2021. február 12.
LXIV. évfolyam, 42. szám, 2020. október 16.
Élet és Irodalom 2021