Boncse zsemléje

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 47. szám, 2017. november 24.

Yitskhok Leybush Peretz: Vé­nusz és Sulamit – válogatott el­be­szélések. Jiddis, német és an­gol nyelvből fordította: Deme An­na, Gyárfás Katalin, Katona Fe­renc, Komoróczy Szonja Ráhel, Les­ták Eszter, Tolnai Ágnes, Végh Ro­land, a bevezető tanulmányt írta Ko­moróczy Szonja Ráhel. Zachor Ala­pítvány, Budapest, 2017, 347 ol­dal, 3290 Ft

Peretz a mesevilág megidézésekor azonban nemcsak önmagukban szól a csodákról, hanem érzékelteti, hogy ezek a csodák teszik valamennyire élhetővé az egyébként elviselhetetlen szegénységet, nyomort, amely e csodák nélkül lehetetlenné tenné a vallási előírások megtartását. A Varázsmester című novella házaspárja egy ilyen varázslat segítségével tudja nincstelensége ellenére megülni a széder estét, a Ha nem még magasabbra című novella híres nemirovi rabbi hőse az őszi nagy ünnepek közötti félelmetes napokban azért tűnik el minden esztendőben olyan rejtélyesen, hogy saját kezével vágjon fát az erdőn egy-egy nincstelen, beteg öregasszonynak, de a közösség meg van győződve róla, hogy az égben jár.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 27. szám, 2023. július 7.
LXVII. évfolyam, 3. szám, 2023. január 20.
LXVI. évfolyam, 28. szám, 2022. július 15.
Élet és Irodalom 2024