Egymásba futó törésvonalak

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 47. szám, 2017. november 24.

Mikecs Anna: Altató. Gerlóczy Már­ton regénye. Scolar Kiadó, Bu­da­pest, 2017, 448 oldal, 3950 Ft

Maga a  regény 1978-ban ér véget, Jékely Márta első unokájának megszületésekor. Az idáig vezető negyven fejezet (ezek érzelmi töltete tisztán rímel Áprily Lajos Annának hívták című versére, amely egyben az Altató zárlata is) öt generáció, pontosabban hét nő perspektívájából mutatja be a világ igazságosságába vetett hit elvesztésének mechanizmusát. Ekképpen az Altató nem csupán emlékállítás a Jékely-családnak, nem egyszerűen korrajz, hanem a generációról generációra öröklődő elidegenedés és bénító szorongás fizikai, illetve szellemi megtestesülése.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 7. szám, 2019. február 15.
LXII. évfolyam, 8. szám, 2018. február 23.
Élet és Irodalom 2024