KIS GONOSZKODÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 46. szám, 2017. november 17.

Gyurcsány Ferenc büszkén jelentette a Facebookon, hogy az Oxford Union, „a lassan kétszáz éves társaság tegnap este a populizmusról tartott vitát, melyre egyik előadónak meghívott. Ha minden igaz, először beszélt magyar résztvevő brit alsóházra emlékeztető falak között.”  Pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) közleményt is kiadott, amelyet másnap újabb bejelentés követett. „Oxford után tegnap este Cambridge-ben a King’s College-ban tartottam előadást.” 

A DK elnöke nem előadást tartott Oxfordban, hanem egy vitapanel tagja volt. Gyurcsányt, a program szerint, a szocialista Tulip Siddiq-kel, egy 35 éves muzulmán képviselőnővel „párosították”. Ellenfelük a vitában egy ingatlanbefektető volt. Meglepne, ha a DK azonosulna a brit Munkáspárt balszélén politizáló, bangladesi gyökerekkel rendelkező hölgy nézeteivel, talán ezért sem említett részleteket pártközleményük.  A King’s College-ban már valóban előadást tartott Gyurcsány, a belépés ingyenes volt, regisztráció­ra sem volt szükség.

Az Oxford Unionról szóló DK-bejelentés kövér betűkkel hívta fel a figyelmet, hogy a szervezet „eddigi vendégei között található a Dalai Láma, Teréz anya, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Richard Nixon, Jimmy Carter, Ronald Reagan, Bill Clinton és Albert Einstein is”.  Sok százan gratuláltak a fellépéshez, lám-lám, nem az egykori oxfordi diák Orbánt hívta meg az Oxford Union. Ebből is látszik, hogy a DK vezetője nemzetközileg jegyzett politikus, a világpolitika döntéshozóival együtt szerepel.

Azt viszont nem említették, hogy „a világ legjobb egyetemének vitafóruma” gyakran hív meg nem szokványos, akár hírhedt személyiségeket is. Nemrég a szélsőjobboldali Marine Le Pen volt a vendégük, 2001-ben Jenna Jamesont, az ismert pornósztárt, 2007-ben Nick Griffint, a Jobbikkal szövetséges BNP (British National Party) egykori vezérét hívták meg. O. J. Simpson is megfordult ott, mielőtt börtönbe vonult, és idén októberben Paul Manafort, Trump egykori kampányigazgatója lett volna a sztárvendég. A rendezvényt elhalasztották, mert közben Manafortot tizenkétrendbeli pénzmosás, adócsalás és más bűntettek miatt letartóztatták.

2004-ben sajtószenzáció volt, amikor egy plüssfigurát, Kermitet a békát (Steve Whitmire hangjával) hívták meg vendégelőadónak. A DK közleményéből ez is kimaradt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024