Emlékeiben síró babák

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 46. szám, 2017. november 17.

Horváth Veronika: Minden át­jár­ható. Fiatal Írók Szövetsége, Bu­da­pest, 2017, 92 oldal, 1600 Ft

A legsúlyosabbak azonban kétségkívül a betegségtörténet versei. A kötet ezúttal is csak sejtet, a szövegek egymást értelmezik, mozaikdarabkákból áll össze a fájdalmas esemény: „öt perc késéssel felsír egy kisgyerek / egy csecsemő helyett, aki a másik vonalon / negyvenkét fokban csúszott ki belőlem” (minden átszállás), „[…] szétfűrészeltem a műanyag flakont. / másfél liter. / épp ennyi magzatvíz férne belém.” (tesztek). A petefészekciszta operációját leíró tapintásos vizsgálat teljes egészében allegorikus, képválasztásában talán akaratlanul is ez a legerősebb szöveg („meztelen csigák, nyálkás, közszemlére bocsátott testek / jutnak eszembe […]”). Noha éppen ezt a verset olvasva tűnik eldönthetetlennek, hogy vajon poétikai vagy személyes vonatkozásokban érezzük-e erősnek.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 40. szám, 2021. október 8.
LXV. évfolyam, 30. szám, 2021. július 30.
LXIV. évfolyam, 48. szám, 2020. november 27.
Élet és Irodalom 2021