„Nem mese ez, gyermek...”

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 45. szám, 2017. november 10.

Mesebeszéd. A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve. Szerkesztette Hansági Ágnes, Hermann Zoltán, Mészáros Márton, Szekeres Nikoletta. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2017. 489 oldal, 2800 Ft

A kötet tizenkilenc, tematikailag, fogalomhasználatban, célközönség-tételezésben rendkívül eltérő jellegű szöveget tagol négy nagy fejezetre, melyek a történetiség, a mesekutatás, a tabutémák, valamint a szöveg és vizualitás kapcsolatának hívószavai köré rendeződnek. Revelatív jellegűek azok a tanulmányok, amelyek a nemzeti irodalmi kánonok és az éppen aktuális jelenidő olvasó- és könyvvásárló közönségének konfliktuózus kölcsönhatásairól szólnak (Hermann Zoltán, Hansági Ágnes). E szövegekben hihetetlenül aktuális és inspiratív gondolatmeneteket olvashatunk arról, hogy milyen óriási szerepe van az olvasóvá nevelésben a mindenkori tömegkultúrának a befogadás örömtelisége révén, de a könyvkiadás helyi és nemzetközi piaci összefüggéseinek is, nem beszélve arról, hogy az olvasói kompetenciák megszerzése és élethossziglani gyakorlása-mélyítése mennyiben segíti a gazdasági élet és a demokrácia intézményeit működtető polgár hatékony társadalmi ágenssé válását.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
Élet és Irodalom 2023