A neheze

KÖNYVKRITIKA - KÖVETÉSI TÁVOLSÁG - LXI. évfolyam, 43. szám, 2017. október 27.

Péntek Orsolya: Dorka könyve. Kalligram Kiadó, Budapest, 2017, 408 oldal, 3500 Ft

Amikor 2014-ben Péntek Orsolya első regénye, Az Andalúz lányai megjelent, Csuhai István azzal zárta az ugyanebben a rovatban megjelent kritikáját (a 2015. január 30-i számban), hogy megtudta, a tervezett trilógia második része az ikerpár „csendesebb tagjának”, Dorkának a nézőpontjából meséli majd el a történetet. „A neheze jön tehát. Ha Péntek Orsolya az újabb kötetben képes lesz másik nyelvet, a mostanitól eltérő formát találni ugyanehhez a világhoz, a kezdethez méltó kitűnő folytatást remélhetünk. De még nem tartunk itt.” Most viszont éppen itt tartunk, kezünkben az újabb kötet – én pedig régen voltam ennyire tanácstalan, mi lenne a feladatom kritikusként. Csak azt mondjam el, amit erről a könyvről gondolok? Mérjem össze az előzményével? Mintha az a bizonyos neheze, amit Csuhai emlegetett, engem is elért volna, nemcsak a szerzőt.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 8. szám, 2024. február 23.
LXVIII. évfolyam, 3. szám, 2024. január 19.
LXVII. évfolyam, 39. szám, 2023. szeptember 29.
Élet és Irodalom 2024