KIZÁRÓLAG SZAKMAI

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 43. szám, 2017. október 27.

Tavaly szeptemberben a Magyar Hírlapnak adott interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta: „Minden esetben, így a diplomáciai kinevezéseknél is kizárólag szakmai döntéseket hozunk.” Ezért támogatta Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es politikus jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára, és ezért merült fel az MSZP-s múlttal rendelkező Dobolyi Alexandra neve is a kisinyovi nagyköveti posztra.  Szijjártónál a szakmai hozzáértés számít; technikailag megfelelően képzett szakemberek kerülhetnek csak kinevezésre.

Az Orbán-kormány két éve egyszemélyes külképviseletet hozott létre a Szilíciumvölgyben, hogy segítsék az amerikai piacra törekvő magyar technológiai startupokat a kaliforniai csúcstechnológia világában. Eddig Erdei Balázs töltötte be a tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomatai posztot, de helyére nemrég új konzult és TéT-attasét neveztek ki Doncsev András személyében.

Kaliforniai magyaroknak küldött bemutatkozó e-mailjében Doncsev azt írja, hogy történelem és angol szakon végzett. Újságíró volt, „majd 2000-ben, a miniszterelnök kérésére átvettem a beszédíró csapat vezetését”. Balatonfüreden egy villagaléria vezetője, alpolgármester és később minisztériumi sajtófőnök, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Zenekara volt, foglalkozott könyv- és CD-kiadással, és feleségének, aki csipkekészítő mester is, „saját tervezésű ruháit kiválogatták a Néprajzi Múzeum Élő népművészet kiállításának darabjai közé, és gyerekeknek rendszeresen tart a Hagyományok Házában népi játszóházi foglalkozást”.

Hüledezem.  Doncsevnek nincs mérnöki vagy természettudományos végzettsége, gyakorlata.  Hogyan fog kapcsolatot tartani a Szilíciumvölgyben működő technológiai, kutatás-fejlesztési, innovációs intézetekkel, vállalatokkal, egyetemekkel? Egyáltalán megérti-e, mi folyik ott?

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024