Befejezhetetlen kaland

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 41. szám, 2017. október 13.

Léner Péter: Sztankay. Corvina Kiadó, Budapest, 2017, 176 oldal, 2990 Ft

Léner Péter végül is egy Sztankay István nevű embert kísérel meg bemutatni, akinek a foglalkozása színész volt. Elsősorban nem pályarajzot, hanem, ami több, jellemrajzot kapunk valakiről, aki Miskolc után a Nemzeti, a Madách, a József Attila Színház kedves, mosolygós, szép hangú művészét alakította, hogy „közlekedni tudjon az emberek közt, ne vegyék észre a rejtőzködő papfiút, a démonait”. Erről a „hétköznapi skzofréniá”-ról sok kiderül a könyvből. Megrendítő az utolsó évek részvétteljes, de visszafogott rajza, annak a jelenetnek a felidézése, ahogy a halála előtti este a kórház folyosóján még elmondja legkedvesebb versét, Kosztolányi Halotti beszédét.   

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 11. szám, 2021. március 19.
LXIV. évfolyam, 39. szám, 2020. szeptember 25.
LXIV. évfolyam, 32. szám, 2020. augusztus 7.
Élet és Irodalom 2021