Hallgattassék meg a történész is!

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 40. szám, 2017. október 6.

Romsics Ignác: A Horthy-korszak. Helikon Kiadó, Budapest, 2017, 413 oldal, 4499 Ft

Az elmúlt hónapok során (is) heves viták folytak a sajtóban és a közösségi médiában Horthy Miklós korának értékelésével kapcsolatban. Nem emlékszem, hogy bárki is hivatkozott volna bármelyik történész véleményére. Elismerem, a történelem olyan, mint a futball, mindenki ért hozzá, mindenkinek van róla véleménye, amit magabiztosan hangoztat. De azért néha, a változatosság kedvéért érdemes lenne elolvasni azok véleményét is, akik évtizedeket szenteltek egy-egy történelmi korszak megismerésére.

Romsics Ignác negyven év kutatómunkájának eredményeit foglalja össze ebben a könyvben. Elemzésein nem fogott az idő: következtetései ma is érvényesek és elfogadhatóak mindazok számára, akik nem a múlt befeketítésével vagy megaranyozásával próbálnak legitimálni vagy illegitimmé nyilvánítani bizonyos mai politikai törekvéseket. (Egyedül a gyakran felbukkanó „proletárdiktatúra” elnevezés tűnt elavultnak számomra. Talán találóbb névvel is illethetnénk a Tanácsköztársaságot, hiszen ma már Rákosi rendszerét sem nevezzük „népi demokráciának”.)

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 34. szám, 2020. augusztus 19.
LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
LXIV. évfolyam, 7. szám, 2020. február 14.
Élet és Irodalom 2024