Ahasvér és Tiborc

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 40. szám, 2017. október 6.

Vihar Béla: Tiborc és Ahasvér. Versek, prózák, emlékek, Múlt és Jövő Kiadó, Budapest, 2017, 524 oldal, 3900 Ft

A könyv azonban elsősorban irodalmi csemegéi miatt érdekes: Vihar korai avantgárd lírája mintha valamiféle kompromisszumos nyelvet találna Füst Milán arisztokratikusan kothurnuszos és Kassák mezítlábasan szocialista szabadversnyelve között, s e tekintetben kivált az első kötet érdekes. Az összeállítás igazi ínyencsége a szovjet-jiddis költészet antológiája, s most láthatjuk együtt Vihar kisprózáit is. 1949 után költői, irodalmi tevékenysége 1956-ig szünetelt: ekkor készült el a másik legismertebb Vihar-vers, a holokausztélményt feldolgozó, Az Isten halála című megrázó opusz, mely a korábbihoz képest egy viszonylag egyszerűsített költői nyelven számolja fel a messianisztikus narratívát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.
LXI. évfolyam, 43. szám, 2017. október 27.
LX. évfolyam, 42. szám, 2016. október 21.
Élet és Irodalom 2018