CÍVISEK KALIFORNIÁBAN

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 39. szám, 2017. szeptember 29.

Miután tavaly Széles Tamást, a debreceni televízió vezetőjét nevezték ki Los Angeles-i főkonzulnak ide hozzánk, Kaliforniába, a 444.hu kajánul megjegyezte, hogy nem ékesszóló angolságával fog feltűnést kelteni az új magyar diplomata.  De hát hol van az előírva, hogy jól kell beszélnie angolul egy magyar főkonzulnak Amerikában? Elődje, Kálmán László is nehezen boldogult a nyelvvel, de aztán belejött. 

Széles nevét 2014-ben kapta fel a honi sajtó: állítólag éppen akkor volt Új-Zélandon, amikor Kósa Lajos és Halász János, a két Debrecenből elszármazott fideszes politikus. Kósáék háromnapos magánútjába egyébként még egy Rolling Stones-koncert is belefért. Na és? Miért kell erről írni? Miért is ne buliznának egyet a jó barátok, ha van pénzük rá?

Persze az nem lepett meg, amikor Halász János tavaly októberben meglátogatta főkonzul barátját az 56-os forradalom évfordulóján. Októberben gyönyörű az idő Los Angelesben, és az ünnepség hangulatát az is emelte, hogy „Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kiss Eliza kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos kezdeményezésére az ’56-os évjáratú bort idén október 12-én újrapalackozták, ezzel is hozzájárulva a forradalom 60. évfordulójának méltó ünnepléséhez. A forradalom ajándékának titulált 5 puttonyos aszút a Los Angelesben és környékén élő 1956-os hősök előtt bontották fel…” Biztos lesznek olyanok, akik rosszindulatúan valamiféle ivászatra gondolnak, pedig csak egy csendes borozgatásról volt szó. Azt pedig igazán megérdemlik a keményen dolgozó kormánypolitikusok.

Széles persze akkor érzi magát igazán jól, ha filmet forgathat, elvégre mi más dolga lenne egy főkonzulnak. Kapóra jött, hogy az első magyar 56-os emlékművet, a Keszthelyi Fehér Emberként ismert gipszszobrot, egy ma már Új-Mexikóban élő férfiról, Oravecz Istvánról mintázták meg. A szobor történetéből egy debreceni filmes, Vojtkó Ferenc készített dokumentumfilmet, majd ő a főkonzul úrral meglátogatta Oraveczet, hogy riportfilmet készítsenek róla.  Azon morfondíroztam, hogy vajon a teljes forgatói stábot Debrecenből utaztatták-e Új-Mexikóba.

Mert amikor nemrég a reformáció 500. évfordulóját ünnepeltük, Baráth Béla Levente, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára jött el Los Angelesbe. Arany János születésének 200. évfordulóján is volt műsor; Aranyt és Petőfit két színművész, Dánielfy Zsolt és Mercs János személyesítette meg. Mindketten a debreceni Csokonai Színházból érkeztek Kaliforniába.

Lehet, hogy Kósa Lajos is eljön Kaliforniába; elvégre ő is egykori debreceni cívis.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024