HÁROM RÖVID

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 39. szám, 2017. szeptember 29.

Megint konzultáció

Ha a kormánynak lehet újra és újra milliárdokért felesleges álkérdésekkel fordulni a lakossághoz, akkor a glosszaíró is megengedheti magának, hogy – sokkal olcsóbban – megismételje a nemzeti konzultációról írott korábbi definícióját, ami egyúttal valamikor régen még a dialektikus materializmus meghatározása is volt: – Sötét szobában nem létező fekete macskát kergetni, és időnként felkiáltani, hogy megvan.

 

Debrecenbe kéne menni

„Debrecen a kelet-magyarországi régió szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja, időnként »cívisváros« vagy »a kálvinista Róma« néven emlegetik” – írja a google.com.

A város most új oldalát mutatta meg a világnak: az önfegyelmet. Történelmi múltját tekintve mind ez idáig – leszámítva a 40 „átkos” évet – semmi jele nem látszott rajta a lebírhatatlan oroszbarátságnak, ami most, mintegy varázsütésre egyszerre csak felhabzott, és néhány apró gesztus – például ingyenes orosznyelv-oktatás az egyetemen – mellett Putyin elnök díszpolgári címében öltött testet.

Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt, feltehetően még az egyetem rektora is, aki vizsgálja: mi motiválta azokat a tanszékeket, amelyek – ellenezték a kitüntetést.

 

Nincs kegyelem?

Megkezdte börtönbüntetését Tö­kö­lön Császy Zsolt. Azt mondta, Áder János köztársasági elnöktől nem kér kegyelmet, mert véleménye szerint ő is a rendszer szolgája. (hirtv.hu)

Arany János a Szondi két apródjában osztja ezt a nézetet:

 „Mondjad neki, Márton, im ezt felelem:

Kegyelmet uradtól nem vár soha Szondi,

Jézusa kezében kész a kegyelem:

Egyenest oda fog folyamodni.”

A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.
LXII. évfolyam, 3. szám, 2018. január 19.
LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.
Élet és Irodalom 2024