ÉS MONDÁ AZ ÚR

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 38. szám, 2017. szeptember 22.

Mondd, Uram, nem látod, hogy fogyóban van népünk? Miért nem nyitod meg asszonyaink szívét és méhét a gyermekáldás befogadására?

És mondá az Úr: mondottam volt ősszülőiteknek: „Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet!” Ehhez megadtam nektek minden készséget, kezdve azzal, hogy eszetek erejével a táplálkozási lánc csúcsára kerüljetek, majd tudományotokkal a láthatatlan világot is felismerjétek, és a legpusztítóbb járványok ellen is megvédhessétek magatokat. Orvostudományotok eljutott odáig, hogy már nem is tartjátok csodának, ha a béna ismét járni tud, és a meddő asszony gyermeket szülhet. De ti ahelyett, hogy megköszönnétek az értelmet, amely évezredes evolúciótok során lehetővé tette, hogy saját kezetekbe vegyétek a gondviselést, még mindig hozzám rohangáltok minden bajotokkal. Pedig nem ti vagytok az egyedüli gondom végtelen alkotásomban.

Ideje, hogy belássátok: már rég túlteljesítettétek parancsolatomat. Ha nem lett volna eszetek hozzá, hogy megfékezzétek a termékenységeteket, még mindig csak pusztító éhínségek, ragályos kórok meg világokra szóló háborúk tudnák megfékezni bolygótok katasztrofális túlnépesedését. Ezen talán lassan már túljuthattok, hiszen össznépességetek ma még fenntartható, de meg kell értenetek: nem azért mondtam, hogy töltsétek be a Földet, hogy aztán mesterséges határokkal darabokra szaggassátok, és ki-ki csak azt védje, akár az élete árán is, amit kisajátított magának. Nyissátok meg határaitokat a rászorulók előtt, mert nagy igazság rejlik egyik ősötök, első királyotok tanításában: „az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő”. A friss vér az életerő legfőbb letéteményese, a belterejesség pedig az elkorcsosulás és a meddőség veszélyének hordozója. Ezért ne feledjétek szent királyotok másik intelmét sem: „a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.” Aki ezt nem fogadja meg, az magára vessen, ha saját népe kiveti őt.

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 30. szám, 2017. július 28.
LXI. évfolyam, 30. szám, 2017. július 28.
LXI. évfolyam, 25. szám, 2017. június 23.
Élet és Irodalom 2024