EGY DISPUTA ANATÓMIÁJA

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 37. szám, 2017. szeptember 15.

A vitás kérdéseket érveléssel érdemes eldönteni. Az érvelés logikai modelljének alapja a szillogizmus, a következtetés, amely két előzményből (premisszából) jut a zárótételhez (konklúzióhoz). Európa nagy nemzetközi egyetemei ezek segítségével rendeztek sokszor ünnepélyes keretek között nyilvános disputát egy-egy témáról. Így tudták meggátolni, hogy a vita parttalanná váljon. A disputákon valaki előadta a tételt, és szillogizmus formájában felsorakoztatta a mellette szóló érvet, az opponens pedig elmondhatta, hogy az érv melyik részével nem ért (vagy csak részben ért) egyet.

Nézzük, mi maradt ebből napjainkra. Az elmúlt héten – amint ezt a média számos forrása közvetítette –, egy képviselő, Hadházy Ákos kijelentette, hogy egy a koraszülöttek szüleinek támogatására alakult alapítvány kurátorai indokolatlanul magas összegeket terveznek az alapítvány céljától eltérő módon felhasználni. Ez lopás gyanúját kelti. Indokolatlan magas a tervezett költés, ha az összeg jelentős része nem a szülőké vagy a valódi munkát végző mentoroké lesz, akik munkájukért csak havi 50 ezret kapnak.

Mindeközben a kapott pénz 90 százalékát az alábbi módon készülnek felhasználni: 50 millióért íratnak megvalósítási tanulmányt, 50 milliót szánnak azoknak, akik jogi tanácsot adnak, vagy óránként 20 ezer forintért (összesen 400 millióért) foglalkoztatnak néhány szakértőt stb.

Mindezt Hadházy elmondta Szegeden az alapítványi tagok jelenlétében is. Opponensként először az alapítvány elnöknője könnyeivel küszködve közölte: „Soha az életben senki nem mocskolhatja be, nem húzhatja bele politikai játszmákba a Korábban Érkeztem Alapítványt.”

Majd második opponensként a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke elmondta, hogy 2013 óta 30 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság. Ez több tényezőre vezethető vissza, ezek egyike, hogy egyre több helyen vált lehetővé az anya közvetlen jelenléte, kapcsolata az újszülöttel.

A szegedi gyermekklinika vezetője közölte, az intézet elsősorban az orvosi feladatokra koncentráló szakemberei és az alapítvány munkatársai négy-öt éve kezdték el a közös munkát.

A koronát ez egészre Lázár miniszter helyettese tette fel. Szerinte Hadházy Ákos tudatlan és gazember, amiért úgy támadott meg kizárólag politikai haszonszerzés miatt egy kiemelten fontos feladatot végző alapítványt, hogy annak működéséről és az általa kétségbe vont pályázatról valójában fogalma sincs.

Úgy látom, kialakulóban van a disputának egy hungarikumként elkönyvelhető szabálya: másról beszél, mint Bodóné, amikor a bor árát kérik.

A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 48. szám, 2017. december 1.
LXI. évfolyam, 42. szám, 2017. október 20.
LXI. évfolyam, 41. szám, 2017. október 13.
Élet és Irodalom 2024