Távol Európától

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 37. szám, 2017. szeptember 15.

Márai Sándor: A teljes napló 1978–81. Helikon Kiadó, Budapest, 2017, 398 oldal, 4999 Ft

A végleges Amerikába költözés előtti évben néhány hónapot San Diegóban egy szállodában töltöttek, ilyen módon ismerkedtek az ismeretlennel. Gyakorlatias teendők is vártak a házaspárra: el kellett adniuk salernói lakásukat, és közben Márai tudta, ha elmegy, akkor végleg rácsapja az ajtót arra a kontinensre, amely fiatal- és férfikorának eszméje és eszménye volt. Így, múlt időben. Egyfelől naplójában leírta, hogy talán Amerika európaibb az öreg kontinensnél. Másfelől úgy fogalmazott, ha találna olyan európai helyszínt, ami kiválthatná az Egyesült Államokba költözést, odamenne. De a kérdésre, hol ez a hely, nem tudott válaszolni.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 39. szám, 2019. szeptember 27.
LXIII. évfolyam, 3. szám, 2019. január 18.
LXII. évfolyam, 45. szám, 2018. november 9.
Élet és Irodalom 2020