Mindenkor időszerű költészet

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 36. szám, 2017. szeptember 8.

Borsodi L. László: Maszk és szerepjáték. Baka István költészetei. Kalligram Kiadó, Budapest, 2017, 302 oldal, 2990 Ft

A Baka-líra értelmezéséhez, feltérképezéséhez szervesen hozzátartozik a különféle költői maszkok, alteregók vizsgálata, szem előtt tartva a költő kijelentését: „Akkor vagyok a legszemélyesebb, amikor álarcot veszek föl.” (25.) A szerző mindezt úgy értelmezi, hogy Baka nyelvekből, kultúrákból, szerepekből, nyelvi alakzatokból szövődő költészete „nem-énként” mondja el az ént, ami a szerepek létesülését elkerülhetetlenné teszi. A lírai én belépve a magyar és világirodalmi hagyományba számos beszédmódot alkalmazhat. Ráadásul nemcsak valódi történelmi alakok „bőrébe bújik” (Dózsa, Petőfi, Vörösmarty, Liszt Ferenc), hanem maga is teremt különféle karaktereket (Fredman, Yorick, Háry János), nem utolsó sorban létrehozza saját alteregóját, Sztyepan Pehotnijt – nevének orosz fordításával.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 20. szám, 2018. május 18.
LXII. évfolyam, 13. szám, 2018. március 29.
LX. évfolyam, 12. szám, 2016. március 25.
Élet és Irodalom 2018