RANGSOR

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 35. szám, 2017. szeptember 1.

Azt ajánlja a magyar miniszterelnök-helyettes 2017 nyarán a Kőrösi Csoma Program és a Petőfi Sándor Program fiatal ösztöndíjasainak (MTI), hogy a harmadik-negyedik generációs magyaroknak először ne Bartók művészetét próbálják meg tolmácsolni, hanem előbb a magyar konyhával ismertessék meg őket, a pörkölttel, a töltött káposztával (forrás: Magyar Narancs, Szüret rovat).

A KDNP elnökének kifejezését használva, a „Kárpát-medence központja, Budapest” bizonyára méltán híres az említett hungarikumokról. (Vagy még nem azok? Megelőlegeztem e rangot?) Kissé nehéz ételek, még Bartók zenéjénél is súlyosabbak. Logikus a mesteri szónok gondolat- menete: ha megbirkóznak e nemes étkekkel az ifjak, a magyar zeneszerző munkássága könnyű desszertként következhet.

Sőt! Ha külön-külön mindkettővel megbarátkoztak, egyenrangú viszony is kialakulhat: pörköltevés közben Bartókot hallgathatnak. Vagy fordítva.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
LXVI. évfolyam, 34. szám, 2022. augusztus 26.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
Élet és Irodalom 2024