Azért a víz az úr

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 35. szám, 2017. szeptember 1.

Leopold Maurer: Csatorna. Fordította Bayer Antal. Nero Blanco Comix, h. n., 2017, 104 oldal, 2000 Ft

Az osztrák szerző száraz humorú, okos képregénye, melynek a magyar kiadása a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál alkalmából jelent meg, részben politikai szatíra, részben szürreális fekete komédia. A legfőbb szervezőelve a káosz, amely előbb-utóbb mindent fölülír – persze csak azután, hogy Leopold Maurer hintába ültette az olvasóját. Hiszen eleinte nem tudjuk összekapcsolni a történetszálakat, amelyeket mintha csak a véletlenek ritmusa kötne egymáshoz; aztán rájövünk, hogy késleltetett expozícióval van dolgunk, és hogy a párhuzamosan futó események valójában összetartoznak, végül pedig minden és mindenki együtt vet egy furcsa bukfencet, a hegyi istenek kaján nevetése kíséretében.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 19. szám, 2019. május 10.
LXIII. évfolyam, 19. szám, 2019. május 10.
LXIII. évfolyam, 17. szám, 2019. április 26.
Élet és Irodalom 2021