NEMZETI HAJSZA

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 34. szám, 2017. augusztus 25.

A Tori Sport Kft. cca. 10-17 ezer forintért invitál az I. NemzetiHajsza (!) ne­vű rendezvényére, melyet (ó, mily’ sze­rencse) nem a nemzeti gyásznapon, hanem egy nappal később, október 7-én tart a Normafánál.

A verseny egyik jellegzetessége, hogy a hosszú távú terepfutáson túl a résztvevőknek különféle, a kitartást, szellemi frissességet próbára tevő akadályokat is teljesíteniük kell, amelyeknél elsősorban a magyar népi játékok és térségi hagyományok jelentik a kiindulópontot, de a kreatív szervezők egyedi ötletekkel teszik változatossá a versenyszámok kínálatát (íjászat, szalmabálavár, kelevézhajítás, gólyalábazás, vízhordás, palánkmászás, zsákban futás stb.).

Jó, jó, megértem én, hogy manapság minálunk a sport nemzeti ügy, de azért a rendezőknek, mielőtt „nevet adnak a gyereknek”, nem ártott volna fellapozni a Pallas Nagylexikont, miszerint:

„Hajsz v. hajsza, indulatszó, mellyel a jobbról befogott ökröt szólítják, hogy balfelé kanyarodjék. Ennek ellentéte a csálé (l. Csa).”

A különböző szinonimaszótárakban felsorolt jelentéstartalmakra már gondolni sem merünk, úgymint: pogrom, üldözés, hajtóvadászat v.ki ellen stb.!

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 33. szám, 2023. augusztus 18.
LXVII. évfolyam, 32. szám, 2023. augusztus 11.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024