Blaszfém triptichon

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 32. szám, 2017. augusztus 11.

Pályi András: Gyász és gyönyör. Elbeszélések, 1959–2016. Kalligram Könyvkiadó, Budapest, 2017, 237 oldal, 2990 Ft

E termékeny bizonytalanságok pedig létrafokokként egy pervertált húsvét-esemény magasába vezetnek bennünket: bevezető példabeszédként elolvashatjuk a kötet címadó elbeszélését egy „nagyon érzéki nőről”, aki egész életében küzd a gyönyört mindhalálig büntető apja imágójával, hogy aztán banálisan szomorú élete végén ifjú, Jesús keresztnevű szeretője karjaiban élje át élete egyetlen igazi orgazmusát. Történik pedig mindez mise közben, kielégítve ezzel a Fiú Atya-gyilkos szándékát, mely önmaga paródiájába fordul át, mikor kiderül, hogy éppen a halott Isten gyászmiséjén coitálnak.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 47. szám, 2022. november 25.
LXVI. évfolyam, 43. szám, 2022. október 28.
LXVI. évfolyam, 17. szám, 2022. április 29.
Élet és Irodalom 2023