Kicsiny kiegészítések...

VISSZHANG - LXI. évfolyam, 31. szám, 2017. augusztus 4.

Kis kiváló Kenedi-képéhez (Fél évszázad Kenedi Jánossal, ÉS, 2017/28., júl. 14.).

1) A Villányi úti lakásnak nem csupán az ajtaja, de hatalmas ablakai is általában nyitva voltak, melyeken keresztül jó levegő áramlott befelé s kamarazene kifelé, miközben a falról Makariosz elnök osztotta az áldást – jó volt ott szomszédnak lenni.

2) A „Tied az ország...” könyv egy Kenedi által kezdeményezett illegális kutatás (egyetlen?) mellékterméke volt. A vizsgálat célja a „kádergyerekek” szociológiai megismerése volt, nagyon mély interjúk segítségével. A résztvevők Bauer, Hann, Laki, Sik és Tausz voltak, de csak a Kenedi dolgozott.

3) Egyébként is sokat dolgozott: ült a hatalmas faasztal mellett, s tűhegyesre faragott kemény ceruzájával kérdőíveket kódolt ezerszámra, s írta át az eredményeket kódlapokra. Nem keresett munkát, de jelentkezett a MUKI-ban (a demokratikus ellenzék és holdudvara, továbbá bárki számára nem hivatalosan munkát kereső ellenzéki (de a hivatalos munkaközvetítőkkel folyamatosan kooperálni kész) munkaszerző nonprofit vállalkozásban (résztvevők: Ambrus, Csákó, Horváth, Léderer, Erős, Sik, Szilágyi), mert ez is része volt mozgalmi munkájának, de még inkább, mert szeretett pörögni. Nem emlékszem ugyanakkor, hogy kérdezőbiztosként (ellentétben a terepmunkát imádó Hodosán, Solt, Nagy W., Zsille stb. kollégákkal) vitézkedett volna, talán mert jobb volt neki otthon.

(A szerző ex-szembeszomszéd a Villányi út 38. mosókonyhájából)

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 24. szám, 2020. június 12.
LXIV. évfolyam, 18. szám, 2020. április 30.
LXIII. évfolyam, 8. szám, 2019. február 22.
Élet és Irodalom 2021