SZÉGYELLIK AMERIKÁT?

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 31. szám, 2017. augusztus 4.

Igencsak pozitív a budapesti vizes világbajnokság amerikai sajtóvisszhangja.  A rendezés problémamentes volt, és a magyar főváros is gyönyörű, ráadásul az amerikaiak sikeresen szerepeltek, összesen 46 érmet nyertek.  A nagy kedvenc, Katie Ledecky, az „USA Hosszú Katinkája” összesen öt aranyat és egy ezüstöt gyűjtött be. Csak a 200 méteres gyorsúszásban lett második az olasz Federica Pellegrini mögött.

Az amerikai sajtó beszámolt a magyar színekben szereplő úszók sikereiről is, igaz, kicsit másképpen. Hosszú Katinka első aranyérmét a Los Angeles Times cikkben üdvözölte, majd megírták, hogy a hazai közönség lelkesen ünnepelt a Duna Arénában. A fejcímben „egykori Trojan”-nak nevezték, utalva arra, hogy évekig a kaliforniai USC egyetemi csapatban úszott.  

Nagy meglepetés volt Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd bronzérme a férfi 4×100-as gyorsváltóban. Viszont Budapesten egy szóval sem említették, hogy a remekül hajrázó Bohus az arizonai egyetem úszócsapatának tagja, Holoda pedig az alabamai Auburn egyetemen tanul, és egyeteme tudósított budapesti érméről.

A magyar származású amerikaiak is büszkék a sikerekre, csak azt nem értjük, hogy Budapesten miért titkolja a sajtó, hogy több sikeres magyar úszó az USA-ban tanul, és karrierjük szorosan kötődik az amerikai egyetemi úszósporthoz is.

Miért kell ezt elhallgatni? 

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024