KIVÉGZÉS

Virginia államban

PÁRATLAN OLDAL - LXI. évfolyam, 29. szám, 2017. július 21.

Az Egyesült Államok Virginia államának Jarratt városában található a Greensville-i börtön, ahol 2017. július 6-án méreginjekcióval kivégeztek egy 35 éves férfit, William Charles Morvát. A halottkém helyi idő szerint 21 óra 15 perckor állapította meg a halál beálltát. A börtönt majd 20 évvel ezelőtt építették, és eddig több mint száz halálos ítéletet hajtottak végre a hírhedt L épületben.

Morva magyar állampolgár is volt.  Furcsa történet ez, meglepő magyar vonatkozásokkal. Azokat a honi sajtó szemérmesen elhallgatta.

Tizenegy évvel korábban az ifjú Morva már börtönben ült fegyveres rablás vádjával. Egy mondvacsinált kórházi látogatást kihasználva megragadta őrének fegyverét, és hidegvérrel lemészárolt egy biztonsági őrt, majd később egy rendőrt is megölt.  A tárgyaláson az orvosszakértők azt állították, hogy mentális zavarai vannak. Az esküdtszék is úgy vélte, hogy vannak problémái, de Morva nem elmebeteg, sokkal inkább trükközik. Virginia állam demokrata párti kormányzója, Terry McAuliffe sem kegyelmezett meg neki, amit azzal indokolt, hogy Morva a tárgyalás során minden jogi támogatást megkapott, az esküdtszék alapos munkát végzett, és nem kíván beavatkozni a sokéves jogi folyamat eredményeként született halálos ítéletbe.

Pedig Morva védőügyvédei mindent megpróbáltak. Meglepő dolgok derülnek ki a per anyagából, különösen a vádlott gyermekkori traumáiról. Az ifjú Morva állítólag annyira szerette 2004-ben gyomorrákban elhunyt édesapját, hogy már kisgyermekként azonosult az 56-os menekült korábbi életének viszontagságaival.  A peranyag szerint az apa, Morva Károly, az 1956-os magyar forradalom után került az Egyesült Államokba. Állítólag zsidó felmenői voltak, de letagadta származását. A második világháború alatt „arra kényszerítették, hogy a nácikkal harcoló magyar hadsereghez csatlakozzon”, és 1956-ban is több „borzalmas harci akció” részese volt. Morva nagyszülei öngyilkosok lettek, illetve rákban pusztultak el, és nagynénjét is megölték. A tárgyalási anyaghoz csatolták az idősebb Morva hétoldalas bevándorlási dokumentumát is, de sokakban kételyek merültek fel a történetek valóságtartalmát illetően. A holokauszt áldozataként állították be, sőt azt is megjegyezték, hogy az idősebb Morva Amerikába érkezése után fegyvereket tartott a házában, mert meg volt győződve arról, „hogy a nácik kiirtják őt és családját”.

2012. május 11-én újabb dokumentumot csatoltak a peranyaghoz.  Aszerint a vádlott magyar állampolgárságot szerzett! Hitetlenkedem.  William 1982-ben az Egyesült Államokban született, és amerikai állampolgárként akkor már több éve vizsgálat alatt állt rendőrgyilkosság vádjával. Hogyan szerezhetett eközben magyar állampolgárságot? 

A védelem azt remélhette, hogy a magyar állampolgárság megszerzésével az ifjú Morva megmenekülhet a kivégzéstől; a halálbüntetés nem alkalmazható az EU polgáraira, de a manőver sikertelen volt. Morvát amerikai állampolgárként, amerikai törvények alapján ítélték el.

A halálos ítélet komoly vitát váltott ki az Egyesült Államokban. Az egyik áldozat, Eric Sutphin rendőr édesanyja támogatta a bírósági ítéletet és Morva kivégzését, míg Sutphin lánya, Rachel, nyilvánosan ellenezte azt.

Orbán Viktor miniszterelnök egy 2015-ös rádiónyilatkozatában különvéleményt fogalmazott meg a halálbüntetés kérdésében. Kijelentette: „ha halálbüntetés nélkül meg tudják védeni magukat, akkor nem lesz halálbüntetés, ha nem tudják megvédeni, akkor kell halálbüntetés”. Lázár János kancelláriaminiszter már korábban a halálbüntetés melletti elkötelezettségéről beszélt, de miután több uniós vezető tiltakozott, Lázár kijelentette, hogy „vita van a halálbüntetésről, de nem arról van szó, hogy terv lenne a halálbüntetés bevezetésére”. A kérdés pillanatnyilag nincs napirenden.

Június 20-án a washingtoni magyar nagykövetség ügyvivője, dr. Hetesy Zsolt egy angol nyelvű levelet hozott nyilvánosságra. (Szemerkényi Réka visszahívása óta nincs magyar nagykövet Washingtonban. Szabó László külügyminisztériumi miniszterhelyettest ugyan már kijelölték a posztra, de még nem adta át megbízólevelét Trump elnöknek.)  A levél szerint Magyarország az Európai Unió tagjaként tiltakozik a halálbüntetés alkalmazása ellen, és arra kéri McAuliffe kormányzót, hogy kegyelmezzen meg Morvának. Sőt, a magyar diplomata Jeremy Gallonnal, az EU egyik USA-ba akkreditált delegáltjával felkereste Virginia állam illetékeseit, és ismertették velük az Európai Unió Alapjogi Chartájának halálbüntetésre vonatkozó rendelkezéseit, valamint állásfoglalásait. A kormány levele hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kíván beavatkozni az Egyesült Államok jogrendszerébe, de kéri, hogy humanitárius alapon Morva ítéletét változtassák életfogytiglanra.

Nem lep meg, hogy míg Budapesten „Brüsszel megállításával” és időnként a halálbüntetés bevezetésével fenyegetőzik a magyar kormány, addig diplomatái Washingtonban az Európai Unió Alapjogi Chartáját lobogtatva oktatják ki az Egyesült Államokat a halálbüntetés brutalitásáról.

Epilógus: A kivégzett William testvére, Michael (Ákos) is börtönbüntetést kapott az ominózus fegyveres rablásban való részvételéért, sőt, testvére szökésének előkészítésével is megvádolták. A tárgyaláson az ő orvosai is azt állították, hogy mentális zavarai vannak, és az ő esetében a bíróság pszichiátriai kezelést írt elő. Michael 2016. május 27‑én szabadult.

Arról nincs hír, hogy vajon Michael is megszerezte-e a magyar állampolgárságot.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024