Aki teleszüli

MŰBÍRÁLAT - TELEVÍZIÓ - LXI. évfolyam, 29. szám, 2017. július 21.

(A szolgálólány meséje, HBO)

Ez a tételmondata a HBO-n futó filmsorozatnak is, hogy „mindent meg lehet szokni”. A Szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale) című disztópia Margaret Atwood azonos című regényére épül, félelmetes, izgalmas, függőséget okoz. Egyetlen nagy baja van, hogy a magyar nézőnek kedve támad pénzzé tenni mindenét, és azonnal elmenekülni Németh Szilárd országából. Talán az európai nézőkben, mondjuk a nálunk minden szempontból fejlettebb Szlovákiában, másfajta szorongásokat generál a széria. Egy ottani befogadónak nem kell azzal szembesülni, hogy az (anti) utópisztikus túlzások a hétköznapjaiból ismerősek, hogy benne él ebben a közeljövőben játszódó, totalitárius társadalomban. Ez a fiktív világ a kulturált Romániában sem lehet ilyen nyomasztó, bár ott a negyven feletti nézőknek ijesztően ismerős.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXII. évfolyam, 6. szám, 2018. február 9.
LXII. évfolyam, 4. szám, 2018. január 26.
LXII. évfolyam, 2. szám, 2018. január 12.
Élet és Irodalom 2018