A történész vetélytársai

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.

Kisantal Tamás: Az élet tanítómesterei. Írások a történelem ábrázolásáról. Kronosz Kiadó, Pécs, 2017, 207 oldal, 2500 Ft

A szerző munkássága több mint egy évtizede (a holokauszt-irodalomról szóló 2006-os könyve óta) két, egymást gyakran keresztező nyomvonalon halad: egyrészt történelemelmélettel foglalkozik, másrészt az antiszemitizmus, a „zsidó” mint ellenségkép ábrázolásának a módjait elemzi. Ilyen tanulmányok kerültek be Az élet tanítómesterei című gyűjteményébe is. Olvashatunk a kötetben a történészi korszakolás eljárásairól és fajtáiról, „történeti” jellegű videojátékokról, a holokauszttagadók érveléseiről, mai regények, filmek, tévésorozatok és boroscímkék Hitler-ábrázolásairól, az 1945 környéki amerikai antiszemitizmus szépprózai és filmes megjelenítéseiről, a Saul fiáról és Anna Frank múzeumban kiállított panoptikumi bábujáról. Kisantal Tamás izgalmas könyveket olvas és érdekes filmeket néz. Nem az érdekli elsősorban, jók-e ezek a művek vagy sem; arra figyel, hogyan formálják meg a múltat, amellyel dolgoznak – hogyan igyekeznek a történész vetélytársaivá, az élet tanítómestereivé válni. Komoly, súlyos témákról ír világosan, okosan és olykor ironikusan.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 23. szám, 2017. június 9.
LXI. évfolyam, 7. szám, 2017. február 17.
LX. évfolyam, 51-52. szám, 2016. december 21.
Élet és Irodalom 2018