„Óvnék a könnyelmű moralizálástól”

Interjú Robert Kostro történésszel, a Lengyel Történeti Múzeum igazgatójával

INTERJÚ - LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.

Lengyelországnak ma még nincs történeti múzeuma, ahol a lengyel állam több mint ezeréves történetét végigkísérhetné a látogató. Mivel a XVIII–XIX. században nem létezett lengyel állam, az 1862-ben megalapított varsói Nemzeti Múzeumban a lengyel nemzet történetének bemutatásáról szó sem lehetett, így az tisztán szépművészeti jellegű. E hiányt hivatott pótolni a 2006-ban létrehozott Lengyel Történeti Múzeum (Muzeum Historii Polski), amely hosszú tervezési szakasz után 2019-ben nyílhat meg a varsói Citadellán felépített 30 ezer négyzetméteres épületben. Az alábbi beszélgetésben egy magyar és egy lengyel történész cserél eszmét: múzeumról, a lengyel állam újjászületésének 100. évfordulójáról, valamint a lengyel történetírásban zajló vitákról.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 42. szám, 2023. október 20.
LXVI. évfolyam, 24. szám, 2022. június 17.
LXVI. évfolyam, 21. szám, 2022. május 27.
Élet és Irodalom 2024