Budapesttől Tokióig

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 28. szám, 2017. július 14.

Wintermantel Péter: Nippon-babona. A magyar–japán kapcsolatok története. Osiris Kiadó–KKI, Budapest, 2017, 226 oldal, 2980 Ft

A távol-keleti szigetország a XX. század elejétől méltán számított a világ egyik legfontosabb hatalmi központjának, csakhogy Wintermantel Péter munkájának nem ez a témája, hanem a magyar-japán viszonylat alakulása 1914-től 1964-ig, amikor a két ország nagyköveti szintre emelte diplomáciai kapcsolatait. Maga a szerző állapítja meg, hogy az eseményeknek és folyamatoknak ez az ága, egyik oldalon sem számított a legszámottevőbbek közé, hiszen Japán – és nemcsak Japán – külkapcsolati rendszerében Magyarország törpe az óriások között, a magyar diplomácia számára pedig az említett fél évszázad alatt számos partnerállam akadt, amely földrajzi közelsége és európai politikai befolyása miatt nagyobb figyelmet kapott, mint Tokió.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (SMS-sel, bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.

Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően SMS-sel, bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXI. évfolyam, 26. szám, 2017. június 30.
LX. évfolyam, 24. szám, 2016. június 17.
LIX. évfolyam, 4. szám, 2015. január 23.
Élet és Irodalom 2018